bМТ- Бургас Медия Тренд

Пет филма с номинации за “Оскар” ще бъдат показани в Бургас

  10.02.2023 12:25
Пет филма с номинации за “Оскар” ще бъдат показани в Бургас

В края на януари бяха обявени номинациите за най-престижните филмови награди “Оскар”. Пет от селектираните филми ще бъдат показани в Бургас в рамките на 21-вия “София филм фест на брега”. Събитието ще зарадва киноманите от 30 март до 7 април. 21-то издание на “София филм фест на брега” се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас.

Филмът “Тар” с режисьор Тод Фийлд вече е удостоен с наградата за най-добра актриса във Венеция 2022, със „Златен Глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм, има повече от 50 награди и над 200 номинации от различни филмови форуми в цял свят, а в края на миналия месец получи и шест номинации за най-жадуваната фимова награда “Оскар” в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (Кейт Бланшет, която почти сигурно ще получи своя трети Оскар!) и най-добър фим за 2022 година.

„Тар“ е разказ за световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.

***

В категорията най-добър документален филм сред номинираните творби за “Оскар”е носителят на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“.

„Цялата красота и кръвопролитие“ на носителката на Оскар за „Citizenfour“ Лора Пойтрас е портрет на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди, към които човешкият организъм развива наркотична зависимост. Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век.

***

Сред номинираните за най-добър международен филм са носителят на „Златен глобус“ в същата категория, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации „Аржентина, 1985“, както и вторият фим на Лукас Донт„Близо“, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят.

„Аржентина, 1985“ е вдъхновен от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да разследват най-кървавата аржентинска военна диктатура. Извън обхвата на все още силното военно присъствие, в условия на неукрепнала демокрация, Страсера и Окампо формират млад екип юристи, който влиза в неравна битка. Подложени на непрекъсната заплаха, те се състезават с времето, за да постигнат възмездие за жертвите на режима.

Филмът на Лукас Донт е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

***

Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес„Империя на светлината“, е за виртуозността на Роджър Дийкинс – легендарен оператор с 15 номинации за “Оскар” и два златни война, който твори със светлина и камери вече пето десетилетие, има 88 филма, 179 награди и 174 номинации и е работил с режисьори като братя Коен (12 техни филма!), Дени Вилньов, Едуард Зуик, Мартин Скорсезе, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Агнешка Холанд, Франк Дарабонт, Майкъл Радфорд.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати