bМТ- Бургас Медия Тренд

Нечувано! За първи път в Бургас представиха забравен марш, посветен на Левски (ВИДЕО)

  11.02.2023 12:50
Нечувано! За първи път в Бургас представиха забравен марш, посветен на Левски (ВИДЕО)

За първи път в Бургас представиха марш, посветен на Васил Левски. Нотите са писани от композитора на химна на Независимостта – маестро Георги Шагунов. Произведението за Апостола досега никога не е било изпълнявано, но се пази повече от 70 г. в Държавния архив на морския град.

Създаден още през 1948 г., маршът за Васил Левски, се появява „на бял свят" дни преди честването на 150-та годишнина от смъртта му. Не кончината на Апостола обаче е вдъхновила автора.

„Самият маестро е написал 20 юли, което предполага за мен, че е посветен на рождението на Васил Левски", разказа Данка Георгиева – директор на Дирекция „Регионален държавен архив"- Бургас: 

Към партитурата, маестро Шагунов оставя текст, който е недовършен, вероятно заради смъртта му.

„Написал е на Левски, дякон, бунтовник смел, нанесъл удари, сразил тираните, за чест, за слава", поясни още Георгиева. 

В Държавния архив в Бургас се пази и една от малкото автентични снимки на Апостола, заедно с бъдещия кмет на Бургас Иван Цанков, 10 години пред Освобождението".

А маршът за Апостола звучи така:

Честта, маршът да прозвучи за първи път пред обществеността, се пада на духовия оркестър на Бургас.

„Приятно предизвикателство, тъй като правим нещо, което е за нашия Апостол. Чувството за гордост, което това предизвиква, е удовлетворяващо. Да, трудно е, докато човек свикне да разчита начина на писане на един автор", обясни Атанас Камиларов, диригент на бургаския духов оркестър.

Първоначалната идея е била маршът да прозвучи на честванията за гибелта на Апостола, но тъй като ритъмът е жизнерадостен, премиерата ще бъде навръх 3-ти март, а след това ще се изпълнява на всички национални празници.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати