bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургас ще има нов модерен старчески дом, ето как ще изглежда

  20.02.2023 13:12
Бургас ще има нов модерен старчески дом, ето как ще изглежда

Община Бургас ще изгради нова и просторна сграда за Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ в Минералните бани, която да отговаря на всички най-съвременни условия за независим и спокоен живот на възрастните. Предложението е на кмета Димитър Николов и ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 28 февруари.

Проектът „Реформиране на Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в Минералните бани“ вече е готов и при одобрение от общинските съветници ще бъде подаден по безвъзмездна финансова помощ „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът е в съответствие със Закона за социалните услуги, в който се посочва, че домовете за стари хора трябва да се реформират до 1 януари 2025 г., за да отговорят на най-новите стандарти за качество. Дейностите в него са свързани с извършване на строителни работи и доставка на оборудване и обзавеждане, чрез които материалната база на Дома за стари хора да бъде в пълно съответствие със стандартите за качество на грижата за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за нея.

Настоящият Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“, който е с 32 места, не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията, затова се налага да бъде изградена съвсем нова сграда. Тя ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на неговите обитатели.

Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария. Тя ще бъде обзаведена и оборудвана с всички необходими мебели, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина с функции на открито като: фитнес, пространство за трудотерапия и цветна градина. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати