bМТ- Бургас Медия Тренд

Правителството окончателно одобри създаването на детска болница „Св. Анастасия“ в Бургас

  22.02.2023 13:51
Правителството окончателно одобри  създаването на детска болница  „Св. Анастасия“ в Бургас

Министерският съвет прие Решение за одобрение създаването на „Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“ ЕООД, гр. Бургас. Новото лечебно заведение ще бъде многопрофилна болница за активно лечение на детски болести, като се създава с Решение на Министерския съвет, в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения.

„Зелена светлина“ за осигуряване на средства за изграждането на детска болница в Бургас

Тригодишният бизнес план за развитието на болница „Св. Анастасия“ предвижда лечебното заведение да разполага със 133 болнични легла.

"Въз основа на постъпили от РЗИ и НЦОЗА данни и информация е изготвена комплексна оценка по реда на чл. 37а, ал. 1 и 5 от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Констатирано е, че осъществяването на проекта на община Бургас за разкриване на лечебно заведение за болнична помощ единствено за деца отговаря на потребностите и ще осигури високоспециализирано и комплексно лечение на пациентите, като ще допринесе за навременността и качеството на предоставяната педиатрична помощ не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район", се казва в решението на МС. 

Правителството смята още, че разкриването на специализирано лечебно заведение за болнична помощ за деца е в унисон с анализите и препоръките в Националната здравна карта на дългосрочните нужди от здравни услуги. 

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от НЗОК, според което новите дейности „ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2027 г.“.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати