bМТ- Бургас Медия Тренд

Два от филмите, номинирани за Наградата на публиката LUX, с премиера на 21-вия “София филм фест на брега”

  24.02.2023 13:02
Два от филмите, номинирани за Наградата на публиката LUX, с премиера на 21-вия “София филм фест на брега”

“Близо” на режисьора Лукас Донт и “Изпепеляващи дни” на Емин Алпер са сред петте филма, номинирани за престижната Европейска филмова награда на публиката. Прожекциите ще бъдат показани в рамките на 21. “София филм фест на брега”. Фестивалът се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас, и ще се проведе от 30 март до 7 април 2023 в Културен дом НХК, Бургас. Прожекциите и на давата филма са безплатни.

“Близо” разказва историята на тринайсетгодишните приятели Лео и Реми. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка.

Първият пълнометражен филм на Лукас Донт “Момиче” спечели множество награди на престижни кинофестивали, сред които наградите „Златна камера“, ФИПРЕССИ, за най-добър актьор в секция „Особен поглед“ и „Queer Palm” на кинофестивала в Кан през 2018 г. и беше показан на бургаската публика на 17-ия “София филм фест на брега” през 2019 г.

Вторият филм на Лукас Донт “Близо” е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустощителна яснота.

“Близо” спечели голямата награда на журито в Кан и ще се бори за “Оскар” в категорията за най-добър международен филм.

Филмът на Емин Алпер “Изпепеляващи дни” е второто заглавие в афиша на “София филм фест на брега”, номинирано за Наградата LUX на публиката.

Героят на Алпер Емре е млад и всеотдаен прокурор, назначен в малък град, засегнат от водна криза и политически скандали. След първоначалното радушно посрещане, той се сблъсква с покачващо се напрежение и против волята си е въвлечен в местната политика. Когато Емре започва връзка със собственика на местния вестник, напрежението ескалира под влияние на разгорещените слухове.

“Изпепеляващи дни” е копродукция между Турция, Франция, Германия, Нидерландия, Гърция и Хърватия иима номинации за наградите “Особен поглед“ и “Queer Palm” на фестивала в Кан от изминалата година.

LUX – Европейската филмова награда на публиката е учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и ЕФА в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas. Наградата изгражда мостове в културата на цяла Европа , хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на актуални за обществото теми.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати