bМТ- Бургас Медия Тренд

Изненадващ интерес: Над 450 деца от Бургас са записани за безплатните прегледи от лекари на „Пирогов“

  25.02.2023 10:30
Изненадващ интерес: Над 450 деца от Бургас са записани за безплатните прегледи от лекари на „Пирогов“

Специалисти от София преглеждат безплатно деца в Бургас. Заради COVID пандемията националната програмата ‚Детско здраве“ беше прекъсната за две години, но възстановена от днес. Лекари от 13 специалности от „Пирогов“ ще прегледат над 450 деца в Бургас.

Научила за кампанията, майката на 3-годишния Георги от Бургас го води в Медицинския център до държавната болница, за получи преглед от възможно най-много специалисти.



„За момента сме за „Уши, нос гърло“, „Уролог“ и „Ортопед“. Програмата е хубава, защото в дадения ден, в дадения момент, можеш да направиш няколко прегледа“, казва майката на Гого Веселина Добрева 

„Става доста по-улеснено детското здравеопазването по този начин, защото дори и в големите областни градове като Бургас, Варна, Пловдив понякога има затруднение с намирането на всичките специалности и то на едно място“, споделя д-р Петър Ангелов, който е детски уролог към УМБАЛСМ „Пирогов“.

„В България нямаме навика да залагаме на профилактиката и на профилактичните прегледи и много често и някои неща малко късно се хващат. И при едни такива инициативи, които са да ги наречем популяризирани, хората имат възможността да се подсетят просто да посетят лекар“, допълва неговият колега д-р Стефан Овнарски от "Клиника по неврохирургия" към УМБАЛСМ „Пирогов“. 

Здравният министър, който пристигна в Бургас за възобновяването на кампанията се ангажира тя да се превърне в рутинна практика в здравеопазването.

 „По този начин се подобрява и връзката между местните педиатри, общопрактикуващи и специалисти с високоспециализираните отделения в София. Сами знаете какво се случи преди една седмица. Точно от тук, от тази болница, преведохме със въздушна спешна помощ детенце в Пирогов“, поясни д-р Асен Меджидиев.

„Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по отношение решението за изграждане на специализирана детска болница в Бургас, така и на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и сега са тук, за да консултират бургаските деца“, каза пък кметът на Бургас Димитър Николов.

Заради острата нужда от качествено здравеопазване за най-малките, Бургас е на прага да изгради и специализирана болница за деца, за която правителството даде „зелена светлина“, преди дни.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати