bМТ- Бургас Медия Тренд

Гордост! Бургаска ученичка стана 3-та в света на състезание по математика на Харвард

  27.02.2023 10:30
Гордост! Бургаска ученичка стана 3-та в света на състезание по математика на Харвард

На 18-ти и 19-ти февруари 2023 г. в кампуса на Massachusetts Institute of Technology и Harvard University след тригодишно прекъсване, породено от пандемията, се проведе отново присъствено международното състезание по математика HMMT (Harvard-MIT Mathematics Tournament). В него взеха участие 3 български отбора - от Бургас, Варна и София.

Трите града изпращат отбори в Бостън вече 10 години. В състава на бургаския отбор имаше 6 ученици от ППМГ "Академик Никола Обрешков" - Петко Лазаров, Ангел Христов, Цветелина Илиева, Аляра Махмудова, Теодора Тодорова и Мартин Денев. Те бяха водени от председателя на училищното настоятелство Владислав Маринов - един от най-силните и успешни бургаски състезатели от преди петнадесетина години, настоящ член на организационния комитет и член на Журито на IMC.

В бургаския отбор участваха също Ясен Пенчев от ПМГ Габрово и Галиана Къснеделчева от МГ Русе. Огромна гордост за нашето училище, нашия град и естествено нашата страна е спечелването на трето място от Аляра Махмудова (11 клас) в дисциплината Алгебра и теория на числата.

Състезанието HMMT се провежда всяка година на територията на двата супер престижни университета - Harvard University и МИТ в Бостън, САЩ. Съставено е от 5 дисциплини - 3 индивидуални (Алгебра и Теория на Числата, Геометрия и Комбинаторика) и 2 отборни (отборно състезание, както и така наречения Guts round, където състезателите решават много задачи с различна трудност за малко време). За разлика от традиционните олимпиади, където медали получават около 60 процента от всички участници, HMMT награждава само първите 10 участници във всяка от дисциплините.

В тазгодишната надпревара взеха участие 485 участници от 67 отбора от по 8 състезатели. Ето защо за нас е голяма гордост спечелването на 3-то място в дисциплината Алгебра и Теория на Числата от Аляра. Другите български отбори също се представиха отлично - Борис Гачевски от Софийския отбор спечели 8-мо място в дисциплината геометрия както и 27-мо място в комплексното класиране. Софийският отбор за няколко точки изпусна 10-тото място в Guts Round-a и се нареди на 11-то място от 67 отбора.

В допълнение учениците имаха възможността да разгледат кампусите на двата големи университета в Масачузец, където бяха разведени от бивши възпитаници на техните училища от Бургас и София, които в момента се обучават там. Имаше време и за тур и разходка в красивия Бостън, посещение на няколко музея, аквариум и круиз с корабче.
 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати