bМТ- Бургас Медия Тренд

През март в Бургас ще има безплатни прегледи за ендометриоза

  27.02.2023 16:11
През март в Бургас ще има безплатни прегледи за ендометриоза

За пета поредна година фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ инициира безплатни прегледи за ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г.

Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна диагноза и адекватна помощ. Ранното диагностициране и ефективното лечение драматично биха намалили опустошителното въздействие на заболяването върху репродуктивната система на жените.

Пълния списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации за ендометриоза, ще бъде обявяван поетапно в страницата на фондацията:

https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2023/

Към момента има потвърдени дати за безплатни прегледи в София, Плевен, Варна и Бургас, като записванията започват от 1 март 2023 г.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 6 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към влошаване на репродуктивните способности при жените. Между 30 и 50 % от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати