bМТ- Бургас Медия Тренд

Хванаха ученик да превозва 57 мигранти, натоварил ги от Карнобат

  01.03.2023 13:45
Хванаха ученик да превозва 57 мигранти, натоварил ги от Карнобат

Полицията залови 18-годишен ученик да превозва 57 нелегални мигранти от Афганистан. От прокуратурата съобщиха, че бежанците са били качени край Карнобат, а крайната точка била границата със Сърбия. 

На младежът, който е с инициали С.С., вече му е повдигнато обвинение от Районна прокуратура–Стара Загора за подпомагането и превозването на нелегалните мигранти. Ученикът е заловен вчера на км 196 на автомагистрала „Тракия“, в землището на Стара Загора. 

Той обяснил, че имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. С.С. се съгласил и за целта на 26-ти февруари двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, марка "Ивеко", собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000евро/3500долара на човек.Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с.Крумово градище, общ.Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали 57 човека.

На 28.02.2023 г. около 2 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

На 28.02.2023 г. с постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати