bМТ- Бургас Медия Тренд

Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

  15.03.2023 12:03
Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи от своя страна Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви междувременно руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент. Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море. "Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той, цитиран от ТАСС.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация. Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс.

"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално", добави той.

Инцидентът с участието на руски изтребител Су-27 и американски дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е първият толкова пряк сблъсък между двете сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, и рискува да задълбочи напрежението между Вашингтон и Москва.

 

(БТА, Пламен Йотински, Десислава Иванова)
 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати