bМТ- Бургас Медия Тренд

Акция в Бургаско! Трима задържани за купуване на гласове в кв. Долно Езерово и Поморие, проверяват четвърти в Сунгурларе

  22.03.2023 11:30
Акция в Бургаско! Трима задържани за купуване на гласове в кв. Долно Езерово и Поморие, проверяват четвърти в Сунгурларе

Трима мъже са задържани за съмнение за търговия с гласове след старта на нова специализирана акция на полицията в Бургаско тази сутрин. 

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове, като освен в частни адреси, полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност. 

Към 11.00 ч. са проверени 243 МПС и 380 лица. Задържани по Закона за МВР са десет лица. 

Във Второ Районно управление – Бургас е образувано едно досъдебно производство, по което е задържано едно лице от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. Други две досъдебни производства с двама задържани са образувани в Районно управление – Поморие, като отново са иззети тетрадки с имена и лични данни. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна - гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе. 

Припомняме, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева”. Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50 лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати