bМТ- Бургас Медия Тренд

Акция в Бургаско! Трима задържани за купуване на гласове в кв. Долно Езерово и Поморие, проверяват четвърти в Сунгурларе

  22.03.2023 11:30
Акция в Бургаско! Трима задържани за купуване на гласове в кв. Долно Езерово и Поморие, проверяват четвърти в Сунгурларе

Трима мъже са задържани за съмнение за търговия с гласове след старта на нова специализирана акция на полицията в Бургаско тази сутрин. 

Към момента се проверяват общо 15 сигнала за купуване на гласове, като освен в частни адреси, полицейските служители осъществяват проверки и в търговски обекти, предоставящи продукти на „версия”, заложни къщи, пунктове за черни и цветни метали, питейни и увеселителни заведения и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност. 

Към 11.00 ч. са проверени 243 МПС и 380 лица. Задържани по Закона за МВР са десет лица. 

Във Второ Районно управление – Бургас е образувано едно досъдебно производство, по което е задържано едно лице от кв. „Долно Езерово”. Иззет е тефтер с имена и лични данни. Други две досъдебни производства с двама задържани са образувани в Районно управление – Поморие, като отново са иззети тетрадки с имена и лични данни. При проверките в села от Община Сунгурларе е установено едно лице, извършвало лихварска дейност. Установява се съпричастността на лицето към опрощаване на вземанията в замяна - гласуване за определена политическа сила.

Проверки са извършени на територията на общо четири общини – Бургас, Камено, Поморие и Сунгурларе. 

Припомняме, че при предишната специализирана операция в Пето Районно управление Бургас бе образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК – „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева”. Производството е образувано с разпити на свидетели, според които са им предложени по 50 лв. за да гласуват на предстоящите избори за конкретна политическа партия. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Какво очаквате от поредните избори на 2-ри април?

Резултати