bМТ- Бургас Медия Тренд

Картината, открита у нас от ГДБОП, носи послание до холивудска звезда

  22.03.2023 14:19
Картината, открита у нас от ГДБОП, носи послание до холивудска звезда

Картината, открита у нас от ГДБОП, за която се предполага, че е на Джаксън Полък, има на гърба си послание до холивудската звезда Лорън Бекол, заявиха от Софийска градска прокуратура.

На гърба на картината на английски език е написано посвещение, последвано от подпис:

"На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден! 16 септември 1949".

Датата 16 септември съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която през 1949 година е изгряваща звезда на американския екран.

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По информация на източници на "По света и у нас" на гърба на картината има и надпис на румънски език като има данни, че творбата е попаднала в личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полак.

Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти, обаче, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство за това дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба - нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване.

Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Какво очаквате от поредните избори на 2-ри април?

Резултати