bМТ- Бургас Медия Тренд

„Арена Бургас“ днес получи Акт 15, вижте я отвътре (ВИДЕО)

  27.03.2023 20:41
„Арена Бургас“ днес получи Акт 15, вижте я отвътре (ВИДЕО)

Министър Весела Лечева направи инспекция на „Арена Бургас“ заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на „Академика 2011“ и строителния надзор. Днес многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15, съобщиха от Министерството на младежта и спорта 

Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система, монтирани са седалките, завършени са финишните настилки, оборудвани са съблекалните. Екип от италианската фирма „Мондо“ е от 10 дни в Бургас, за да монтира лекоатлетическата писта, която също е готова.

Министър Весела Лечева и кметът Николов обиколиха цялото съоръжение заедно със строителите. Огледаха подземните и надземните паркинги, трите зали, съблекалните, общите помещения. Увериха се, че работи климатичната система, както и звуковите системи.

„От последното ми посещение е свършена много работа. Радвам се да видя, че залата скоро ще бъде пусната в експлоатация и ще зарадва не само бургазлии, но и всички хора, които обичат спорта в България“, коментира министър Весела Лечева.

„В залата има оборудване за лека атлетика, баскетбол, волейбол, борба, гимнастика и още много други спортове, което дава големи възможности“, добави Лечева.

„Федерациите могат да дойдат в Бургас, за да видят, че залата разполага с най-модерното оборудване и може да стане част от международния календар на световните и европейски федерации“, каза кметът Димитър Николов.

Министър Лечева и кметът Николов се увериха, че в залата е доставено и вече се монтира спортното оборудване. Другата част от спортното оборудване, което ще се използва за определени събития, е складирано и готово за използване. То е от най-висок клас, от престижни световни марки и снабдено с всички необходими сертификати за провеждане на международни състезания.

Зала "Apeнa Бypгac" е на пет нива. Тя paзпoлaгa c 4100 ceдящи мecтa и 2000 пoдвижни седалки, с възможност за увеличаване на този капацитет. Пo вpeмe нa кoнцepти съоръжението щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa зaлa. Още с проектирането е помислено как да се обслужват подобни събития. Към залата е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника.

Многофункционалната зала в Бургас е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания за домакинство на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и др. Залата ще се управлява от държавното дружество „Академика 2011“.

 

------------------------------------------

 

* Оборудване за спортна гимнастика – Джимнова/GYMNOVA “Montreal - състезателно ниво, одобрен от FIG (ФИГ);

 

* Оборудване за художествена гимнастика – Пасторели Спорт/Pastorelli Sport, одобрено от FIG (ФИГ);

 

* Оборудване за волейбол – Жерфлор/“Taraflex PERFORMANCE” Gerflor, лиценз от FIVB за международни състезания; допълнително оборудване на състезателно ниво: СЕНОХ/“SENOH Corporation”, съгласно изискванията на FIVB;

 

* Оборудване за баскетбол – баскетболни кошове Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A” MONDOCUP, лиценз FIBA 1; демонтируема подова система за баскетбол Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A” Fast Break System Wood, лиценз FIBA 1;

 

* Оборудване за бокс – боксов ринг състезателен 780 см/780 см, Полскок/ Polskok, “Olimpic”, боксов ринг състезателен;

 

* Оборудване за борба – Полскок/ Polskok, “Millenium”, тепих професионален за борба размер 12 м х 12 м х 6 см;

 

* Цялостно оборудване за лека атлетика, включително зала загрявка – Поланик Сп.з о.о- Сп.К/ POLANIK Sp.z o.o-Sp.K, състезателно ниво, сертифицирано от IAAF (ново наименование WORLD ATHLETICS); демонтируема спортна модулна стена Мондо С.п.А/“Mondo S.p.A”, по стандартите на IAAF (ново наименование - WORLD ATHLETICS);

 

* Цялостна система за електронно измерване и мултимедия LYNX SYSTEM DEVELOPERS Inc., по стандартите на IAAF (ново наименование WORLD ATHLETICS).


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати