bМТ- Бургас Медия Тренд

Четвърти ден бомбени заплахи в бургаските училища! Кметът: Нямаме притеснения за изборния ден!

  30.03.2023 15:06
Четвърти ден бомбени заплахи в бургаските училища! Кметът: Нямаме притеснения за изборния ден!

Четвърти ден Бургас не се разминава с бомбените заплахи към училищата. Денс заплашителни имейли са получили общо 14 учебни заведения. Само 5 от тях е трябвало да евакуират учениците си, тъй като останалите са били затворени още вчера заради заплахи.

Сред затворените днес беше ОУ „Братя Миладинови“. По време на евакуацията някои от най-малките ученици се разплакаха.

"Не е нормално това. Децата, особено малките, се притесняват. За нас също е тревожно, защото това спира учебната дейност и много се разконцентрират всички", каза преподавателят Николета Деспова.

Кметът на Бургас Димитър Николов също коментира ситуацията, като заяви, че ръководствата на учебните заведения действат по план от 2013 г. на министъра на вътрешните работи  и на министъра на образованието точно за заплахи от поставени взриви вещества в  учебните сгради.

„По отношение на изборния процес, не се притесняваме, защото ние в събота, когато предадем училищните сгради в Бургас, където ще се провеждат избори, в ръцете на МВР, вече те ще отговарят за тази безопасност и каквито  и сигнали да бъдат получават, самото МВР ще присъства в тези сгради. Те ще го охраняват до приключването на самия изборен процес“, каза още Николов.

Междувременно в Сливен и Нова Загора хванаха ученици, подали сигнали за бомби в училища там. В Сливен ученик от 7 клас изпратил на преподавател SMS, в който пишело, че в сградата е поставено взривно устройство. В Нова Загора четири петокласнички звъннали на 112. Пред органите на реда учениците обяснили постъпката си с нежеланието си да посещават учебните занятия. Всички са разпитани заедно със своите родители. С децата работят инспектори от Детска педагогическа стая.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати