bМТ- Бургас Медия Тренд

Започва петото издание на престижния конкурс за учебна рисунка в Бургас

  10.04.2023 15:18
Започва петото издание на престижния конкурс за учебна рисунка в Бургас

За пета поредна година Община Бургас, Национална художествена академия – филиал Бургас и галерия „Георги Баев“ организират конкурс за учебна рисунка. Той се провежда с цел да открива, популяризира и подпомага развитието на ученическите таланти в областта на изобразителното изкуство, да стимулира и развива тяхната визуална и изобразителна култура, да надгражда и засилва потенциала им, предлагайки възможност за кандидатстване и обучение в специалностите на филиала на НХА в Бургас – „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Стенопис“ и „Моден дизайн“.

В конкурса могат да участват всички ученици, обучаващи се в редовна форма. Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи:

Първа група – Натюрморт

Материали: бяла хартия и черен рисувателен материал по избор /графит, въглен, креда, туш и др./

Формат на листа: 46/55 см.

Време за изпълнение: 8 учебни часа

Втора група – 3/4 облечена, седнала фигура от натура

Време за изпълнение: 8 учебни часа

Материали:

Формат на белия каширан картон или кадастрон – 50/70 см.

Материал – черен, рисунъчен, по избор на кандидатите.

Материалите по конкурса се осигуряват от кандидатите. За своето участие желаещите трябва да изпратят Заявление за участие и Декларация най-късно до 17 април на имейл [email protected] или по пощата на адрес: гр. Бургас 8000, бул. „Демокрация“ № 6, като пощенското клеймо на всяка пратка не трябва да е с по-късна дата от 17 април 2023 г.

Конкурсът ще се проведе на 29 април 2023 г., от 9:00 до 16:30 часа (от 12:30 до 13:00 часа обедна почивка) в учебните зали на НХА - филиал Бургас, с адрес: гр. Бургас, Пристанище Бургас, Магазия 1, ет. 2. Участниците се освобождават със служебна бележка от учебни занятия за дните, в които се провежда конкурса.

Учениците, които не са от град Бургас, поемат всички свои разходи.

Конкурсът е анонимен.

Резултатите се обявяват веднага след приключване работата на журито и се публикуват на електронните страници на Община Бургас и Национална художествена академия. Членовете на журито се назначават със заповед на Ректора на НХА, по време на журирането присъства без право на глас представител на Община Бургас.

Оценяването се извършва по шестобалната система с точност до 10 стотни, чрез журиране. Отчитат се комплексните пластични достойнства на рисунката във връзка с изобразената натура и съществуващите Държавни образователни изисквания (ДОИ).

При оценката на рисунките се включват следните критерии: композиция; конструкция и характер; светлосянка; пространствена и материална характеристика.

Наградите за всяка възрастова група се осигуряват от Община Бургас, присъждат се поотделно и не се делят. Журито си запазва правото да не връчи всички награди. Учениците взели участие в конкурса получават диплом.

Община Бургас осигурява едногодишна стипендия по правилата на програма „Бургаски деца“ на ученика, класиран на първо място в първа група. Участниците от втора възрастова група, чиято конкурсна работа има оценка, не по-малко от 5.50, получават право, на основание Правилника за прием на студенти в окс „Бакалавър“ за учебната 2023/24 г., същата да се зачете за оценка от кандидат-стyдентския изпит по рисуване за прием само за специалности във филиала на НХА в гр. Бургас, важащ за същата година, в която се провежда конкурса. Специална награда на името на Георги Баев.

Всички рисунки от конкурса ще бъдат подредени в изложба, на която ще се връчат награди на отличените и грамоти на всички участници.

* За допълнителна информация:

тел. 056 842 803
e-mail: [email protected]
тел. 0884025235 НХА – Филиал Бургас

* Организаторите си запазват правото да променят статута на конкурса.

С участието си кандидатът потвърждава съгласието си със статута на този конкурс.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати