bМТ- Бургас Медия Тренд

Депутатите в 49-ия парламент положиха клетва, Вежди Рашидов удари първия звънец

  12.04.2023 10:20
Депутатите в 49-ия парламент положиха клетва, Вежди Рашидов удари първия звънец

Вежди Рашидов откри тържественото заседание на 49-ото Народно събрание, а след това депутатите положиха клетва. В пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз. По време на "Одата на радостта" парламентарната група на "Възраждане" седна на местата си.

Вежди Рашидов произнесе слово за откриването на 49-ото Народно събрание.

"Народът живее с чувство за липса на сигурност, шанс за единение и за нещо по-добро", обърна се в приветствената си реч той.

"Молих се за разум, вярвах, че това е основното необходимо нещо, за да може България да има шанса да се оттласне от дъното", каза Рашидов и посочи, че голямата политика е низ от компромиси.

Предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, изтъкна с речта си президентът Румен Радев. От трибуната на пленарната зала той изрази надежда, че план-сметката ще бъде внесена от редовен кабинет, а не от служебното правителство.


"На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дългоочаквани решения не само за изхода от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещото демократично общество", обърна се към депутатите президентът Румен Радев.

Резултатите от изборите за 49-ото Народно събрание задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. Това заяви от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"С вота си българските граждани показаха нееднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция", заяви Атанасова.

"Единственият изход от ситуацията е възможен само, ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог. Всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще загуби не просто избиратели, но и перспектива за дългосрочно позитивно участие в политическия и обществен живот на страната", каза тя.

Крайно време е българският парламент да заработи, каза от трибуната съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

"Крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората с реална законодателна програма, която да отразява истински важните приоритети пред България", заяви Петков.

В програмата на първото заседание предстои депутатите да изберат председател и заместник-председатели на Народното събрание. Процедура в предходния парламент продължи три дни. До момента са ясни две от кандидатурите за председател - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане".
След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати