bМТ- Бургас Медия Тренд

Ето какво ще е времето през празничните дни

  14.04.2023 13:13
Ето какво ще е времето през празничните дни

На Велика събота сутринта облачността ще е минимална в западните и централните райони и по-значителна на изток, където в часовете до обяд все още ще има условия за валежи. Вятър – до умерен в планините и около крайбрежието. Термометрите в топлата част на денонощието ще гонят стойности до малко над 20 градуса.

В неделя дневните температурите ще се понижат с 2-3 градуса в някои западни райони. Денят ще е сравнително тих, с локална гръмотевична облачност и краткотрайни валежи – около обяд първо в източните райони, по-късно и на запад.

Валежите през последните дни са напълно нормални за това време на годината. От началото на април почти цялата страна е обхваната от по-студен фронт, но се очаква времето да се затопли леко през следващите дни. Това прогнозира климатологът Симеон Матев.

По думите му на Разпети петък над страната ще премине един атмосферен фронт, но той няма да понижи драстично температурите, а ще ги доближи до нормата. „През повечето дни от следващата седмица се очакват максимални температури между 12 и 17 градуса. Сутрин живакът в термометрите ще отчита между 5 и 10 градуса”, посочи той. Почти през всеки ден от следващата седмица ще превалява.

„Тези валежи обаче ще са краткотрайни”, подчерта Матев.

От понеделник нататък динамиката в Източното Средиземноморие ще се повиши с тенденция да се оформи обширна област с ниско атмосферно налягане. Очакват се поредица дъждовни дни, като в отделни точки на страната валежите ще са напоителни. Ще се формират и гръмотевични бури с риск от градушки. Предстои и понижение на температурите – около средата на следващата седмица термометрите през деня ще показват между 12 и 17 градуса.

Около края на седмицата предстои стабилизиране на времето с повече разкъсвания на облачността и по-оскъдни и локални валежи.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати