bМТ- Бургас Медия Тренд

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ

  24.04.2023 13:16
Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев от ПП-ДБ

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Според прокуратурата през м. юни 2022 г. Радостин Василев чрез заплашване e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 г. Р.В. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Василев.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати