bМТ- Бургас Медия Тренд

Директорът на „Топлофикация – Бургас“: Реално няма увеличение, а напротив има намаляване на цената

  12.05.2023 15:27
Директорът на „Топлофикация – Бургас“: Реално няма увеличение, а напротив има намаляване на цената

Топлофикацията в Бургас е сред дружествата в страната, които са поискали най-големи увеличения. Там се предлага цената да скочи от 94,93 лв./MWh на 199,36/ MWh или със 110% отгоре. Над 26 хил. са абонатите в Бургас, които ползват в момента отопление и топла вода от Топлофикация.

„Всяка година всички топлофикации, по задължение на КЕВР трябва да подадат заявление с нови параметри, с новите разходи, новите цени на газта, на електроенергията, но процентите, които споменавате, тези 110 процента това е спрямо действащата в момента цена, тя е 94 лв. и 93 ст. Ако трябва да сравняваме дали има увеличение, трябва да сравним с цената, която миналата година, по същия този модел, ние сме поискали от КЕВР цена, а тя тогава беше 258 лв. и някакви стотинки, говоря по памет. Тогава ще видим, че реално няма увеличение, а напротив има намаляване на цената. Така че да не плашим клиентите, цената на топлоенергията сигурно ще бъде променена,  няма да е 94 лв, но това колко ще е ще видим в края на юни, когато КЕВР ще излезе с новите цени. Така че се надявам в Бургас цената на топлоенергията да пак  най-ниска, в сравнение с всички останали топлофикации“, обясни инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас".

По думите му не очаква отлив на абонати заради евентуалното повишение на цените, а напротив. Илиев заяви, че има интерес за нови абонати, тъй като е доказано, че това е най-евтиния начин да си отопляваш жилището.

„Колкото повече абонати ползват в една голяма жилищна сграда, толкова по-ниски са сметките“, каза още Илиев.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати