bМТ- Бургас Медия Тренд

В Кардиологията на УМБАЛ Бургас вече поставят пейсмейкъри

  15.05.2023 14:17
В Кардиологията на УМБАЛ Бургас вече поставят пейсмейкъри

В Отделението по кардиология на УМБАЛ Бургас вече се поставят пейсмейкъри, системи за ресинхронизиращи терапии и дефибрилатори. От началото на месеца инвазивната кардиология на болницата получи разрешение и за тази дейност. Екипът се оглавява от д-р Иванета Йончева, която в практиката си има над 2000 имплантирани устройства.

Първият пациент на болницата с поставен пейсмейкър стана 66-годишният Кольо Драгиев. Пенсионер е, но продължава да работи като шофьор на тежкотоварен автомобил. Проблемите със сърцето обаче му пречат – то излиза от ритъм, причинява му слабост, постоянна умора, отпадналост. След поставянето на пейсмейкъра всичко се нормализира и той отново е работоспособен. Процедурата е извършена от д-р Иванета Йончева и д-р Денислав Бисеров. „Изключително съм благодарен, тези лекари са перфектни“, сподели пациентът след процедурата.

Пейсмейкърът е микрокомпютърно устройство, което усеща и анализира сърдечния ритъм и с помощта на нискочестотен ток стимулира сърцето да работи правилно. Имплантира се под кожата с местна упойка. Може да бъде програмиран така, че да подава импулси само когато има нужда от тях, а през останалото време сърцето да работи самостоятелно. Програмирането е индивидуално според потребностите на всеки пациент, според неговия начин на живот, активност. Настройките могат да се променят и след имплантацията, а съхранената информация помага на лекарите да подобрят работата му, обясни д-р Йончева.

Затова е необходимо хората с пейсмейкъри и други имплантирани устройства да идват на преглед веднъж на 6 месеца. В УМБАЛ Бургас и поставянето, и проверката на пейсмейкъри вече е безплатна. Болницата има договор със Здравната каса и не се налага пациентите да доплащат. Телефонът за консултации на кабинета за проверка на пейсмейкъри е 0878501103.  

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати