bМТ- Бургас Медия Тренд

Очаква се рекорден летен сезон, въпреки инфлацията българските морски курорти остават най-евтини

  18.05.2023 11:12
Очаква се рекорден летен сезон, въпреки инфлацията българските морски курорти остават най-евтини

Туристическият бранш по Южното Черноморие очаква рекорден летен сезон. Прогнозите това лято са за 5% ръст на туристи спрямо рекордната 2019 г. Днес в Бургас браншът се срещна с представители на туристическото министерство и множество институции от региона на прага на сезона. Планираните към момента полети до Варна и Бургас и ранните записванията дават оптимистичната прогноза.

 „Записванията вървят в различни темпове на различните пазари. Очакваме пазар Германия да се оживи малко повече с приближаването на активните летни месеци. И това са основанията за очакването на един добър летен сезон“, каза по време на срещата зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Спрямо миналата година очакваният ръст на туристи за лятото е с цели 30-40%. Вече има доста хотели, които не приемат резервации за юли и август, поради изчерпване на капацитета.

„Има едно по-голямо спокойствие при туристите. Миналата година имаше притеснения заради близостта ни с Украйна, което повлия на записванията. Тази година явно са по-спокойни и по-рано започнаха да се записват. Дали така ще продължат е въпрос на време да видим. Заради метеорологичните условия доста от туристите, най-вече българските, малко са спряха за по-ранното идване, тоест резервациите отиват към 25-28 май и повечето започват от тогава“, обясни Владимир Маринов от бургаската туристическа камара.

Инфлационните процеси, които са по целия свят, може би са в плюс за туризма у нас, смятат хотелиери.

„България като дестинация става все по-конкурента чисто ценово, ако говорим. Това, което можем да кажем за хотелските услуги е от порядъка на 15-25% цените ще бъде завишени спрямо миналата година, което е съвсем разумно и нормално предвид ситуацията и което, вярвайте ми, е много по-малко отколкото са завишени цените в конкуренти на нас пазари и съседни дестинации“, сподели хотелиерът Теодор Пастармаджиев, който е член на УС на Съюза на  собствениците в Слънчев Бряг.

Основното предизвикателство пред бранша това лято е липсата на персонал, въпреки увеличението на заплатите с 15-20%. Наемат се работници от Турция, Индия, Молдова, Грузия, Киргистан и дори Египет. Зам.-министър Георгиева съобщи, че работодателите в сектора, които искат да наемат хора от чужбина, ще бъдат облекчени чрез нова онлайн платформа, като работниците ще могат да кандидатстват на платформата за издаване на разрешения за пребиваване и работа у нас.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати