bМТ- Бургас Медия Тренд

Откриват модерния планетариум в Бургас следващата седмица, вижте как изглежда отвътре

  19.05.2023 12:25
Откриват модерния планетариум в Бургас следващата седмица, вижте как изглежда отвътре

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в гр. Бургас ще бъде открит официално на 24 май 2023 г. от 14,00 часа от кмета на Община Бургас Димитър Николов и от генералния директор на ДППИ Петър Сеферов.

Всеки ден от понеделник до неделя от 10,30 до 19,00 часа модерното съоръжение ще предоставя възможност на малки и големи да се докоснат до магията на Вселената. Любознателните посетители ще могат да наблюдават 2D и 3D визуализации в реално време посредством последен модел оборудване. По повод Деня на детето – 1 юни, Планетариумът ще посреща безплатно малките любители на галактики, планети и съзвездия в рамките на целия ден. 

Разположен на атрактивно място в Зоната за обществен достъп в района на пристанищен терминал Бургас-изток в близост до Конгресния център, Планетариумът привлича вниманието с нестандартното си архитектурно решение. Съоръжението представлява блестяща сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър. 

Модерната сграда осигурява лесен достъп на хора в неравностойно положение и позволява организиране на групови посещения, провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона. Тайните на необятния Космос могат да бъдат наблюдавани от 50 човека едновременно.

С построяването на Планетариума, част от Научен център „ПланетУм“, ДППИ завършва цялостната концепция за оформяне на единен градски образователен център, в който чрез среща с науката по забавен и увлекателен начин деца и родители да придобиват нови знания и умения. Очаква се новопостроеното съоръжение да се превърне в предпочитана атракция за жителите и гостите на Бургас.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати