bМТ- Бургас Медия Тренд

Новият вътрешен министър с първа визита в Бургас: България получи нов граничен кораб за първи път от десетилетие (ВИДЕО)

  07.06.2023 14:32
Новият вътрешен министър с първа визита в Бургас: България получи нов граничен кораб за първи път от десетилетие (ВИДЕО)

България получи нов гранично-полицейски кораб. Това се случва за пръв път от десетилетие. Днес той беше показан в Бургас, в присъствието на новият вътрешен министър Калин Стоянов.

Плавателният съд носи името „Балчик“. Дълъг е 45 метра. Стойността му е над 30 млн. лева и е финансиран от Европейския съюз“.

На специална церемония на Морската гара в Бургас беше връчен флага на командира на плавателния съд. Патрулният кораб е у нас от края април, за да може да бъде обучен екипажът и вече е готов за работа.

„За първи път от 13 години в щата на ГД „Гранична полиция“ се зачислява нова патрулен кораб. Той ще се включва както в наблюдението на морската ни държавна граница, така и в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – „Фронтекс“. Корабът „Балчик“ ще изпълнява широк спектър от задачи – от противодействие на нелегална миграция и трансгранична престъпност в териториалните води на Република България до спасителни операции по море“, каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Повече вижте във видеото! 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати