bМТ- Бургас Медия Тренд

Прокуратурата поиска имунитета на депутат за блудство с дете

  07.06.2023 14:56
Прокуратурата поиска имунитета на депутат за блудство с дете

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Даниел Александров, депутат в 49-ото Народно събрание от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 07.05.2023 г., в с. Бистрица, Д. А. чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Според прокуратурата има събрани доказателства, които са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Александров за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

"Като народен представител Д. А. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС", посочват от Софийска градска прокуратура.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати