bМТ- Бургас Медия Тренд

С пет съпътстващи събития и Георги Господинов започва фестивалът „С книга на плажа“

  08.08.2023 10:56
С пет съпътстващи събития и Георги Господинов започва фестивалът „С книга на плажа“

С цели пет съпътстващи събития ще започне тазгодишното издание на фестивала „С книга на плажа“. Сред акцентите на фестивала ще е и среща с Георги Господинов. 

Ето какво включва програмата на инициативата:

Програма:

9 август /сряда/
Сцена на открито

11.00 ч. - Авторско представяне на Книга 2 „Как дядо Желе откри пътя на усмивките” от Приказната поредица за Добрите дела, Хармонията и Усмивките и „Градът на скейтбордовете” – носител на Националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ за 2015, 2016 и 2017 год. /първо място/ - издателство "Еко Кидс" ЕООД.

"Градът на скейтбордовете" - позитивни, усмихнати и мъдри приказки за съвременните деца, носещи вечните послания за доброта, уважение към ближния и Природата, вяра в себе си и преодоляване на страховете, с които и малки, и големи се сблъскваме в живота.

17:00ч. – Представяне на сборника с разкази „Пивница Щуро село“ с автор Николай Илчевски – издателство „Алитеа“.

Талатливият "художник" на хората от българското село ще представи новата си книга - "Пивница ЩУРО СЕЛО" и ще ни запознае с хумора, мъдростта и обичта, които надмогват житейските несгоди. Селските веселия и случки карат читателя да се изправя в себе си и да гледа на проблемите си не със страх, а с пренебрежение.

18:00 ч. - Поетичен дансинг – Диана Саватева и Георги Гаврилов - ИК „Знаци“.

Георги Гаврилов с „Последният Буенос Айрес“ и Диана Саватева с "Капка, изпреварила дъжд" ще представят през бургаската публика една интересна и различна среща между своите книги и виждания за поезията.

„Последният Буенос Айрес“ е книга за войната, която отдавна е прекрачила видимите си граници и е нахлула навсякъде в нашия свят – дори и в най-интимните му пространства.

"Капка, изпреварила дъжд": „Произходът ме държи здраво стъпила на земята, отваря ми очите за невидими за изцяло градските хора детайли. От друга страна е поривът да си освободен от гравитацията на конкретното място и условностите на времевия период, в който физически живееш. Да си космополитен. В търсенето на баланс между двата стремежа човек се чувства като „капка, изпреварила дъжд, капка, останала след пороя“, казва Диана Саватева.

19:00 ч. – „Eмпузион“ от Олга Токарчук. Новият роман на нобелистката, представен от неговия преводач Крум Крумов и редакторката Невена Дишлиева - издателство ICU Publishing.

Дългоочакваният нов роман на Олга Токарчук, първият след получаването на Нобеловата награда през 2018 г., вече е преведен на десетина езика, сред които сръбски, украински, немски, шведски и пр. При това само година след излизането му на полски.

Заповядайте на една натуротерапевтична среща сред зеленината на Морската градина в Бургас, по време на която ще проверим дали светът е черно-бял, вярно ли е, че винаги на нас нещо ни липсва, а всички останали го притежават. Е ли жената минал и по-низш етап в еволюцията? Кой ни наблюдава от сърцето на мрака?

В кухнята на творческия процес ще ни допуснат преводачът на книгата Крум Крумов и нейната редакторка Невена Дишлиева. Ще почетем, ще се посмеем.

Зала 2
17:30ч. – „Пътуваща луна“ – вълшебен театрален проект на Жоро Атанасов, театралната школа при НЧ „Яна Лъскова – 1960” и издателство „Керът“.

"Пътуваща Луна“ е един вълшебен проект. За това в него участват истински вълшебници. Те ще поведат Вас по един вълнуващ и интересен път, изпълнен с красота, доброта и предизвикателства. Луната ще ви води, а Вие я следвайте и ѝ помагайте. Правете смели крачки, прескачайте дори. А от време на време спирайте. Оглеждайте се и се ослушвайте. Може да видите нещо ново или да дочуете нещо позабравено. „Пътуващата Луна“ ни води в света на добротата, на симпатията и подкрепата, разбирането на различния и осъзнаване на собствената личност. И всичко това се случва по различни пътища. Заедно. За да се създаде цялостно преживяване, което да вдъхнови, децата от театралната школа при НЧ „Яна Лъскова – 1960” написаха и разиграха собствени истории. Попътувайте и вие с Луната, детското въображение и театъра.

10 август /четвъртък/

Сцена на открито

11:00 ч. - Корейска и японска литература и „Магическо пътуване в света на Хидър и Най“ (фантастика за деца) на Издателство „Пепърмил Букс“

17:00 ч. – Издателство „Жанет 45“ със съдействието на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ - Бургас ви канят на среща и четене с Мария Донева и нейните най-нови авторски книги „Мишките отиват на опера” и „Книга за нас”

18:00 ч. - „Двайсет гроша“ от Боян Боев - изд. „Персей“

19:00 ч. - Творческа вечер, посветена на Ленард Коен. Водещ - Слави Томов /ИК „Знаци“/

Зала 2

18:30 ч. – Часът на куклите „Момче и вятър“ – Държавен куклен театър Бургас

 

11 август /петък/

Сцена на открито:

11:00 ч. - "Съни и неговите случки без бодли"- Емил Молхов. Детска книжка за 4-6 години, издателство „Унискорп“

17:00 ч. - Представяне на книгата "Тайнство"; издателство „Книгите на мама“

18:00 ч. - Представяне на книга "Белези от рая" от Добри Станчов, издателство Лемур Букс ЕООД

19:00 ч. – За „Времеубежище у нас и по света“ с Георги Господинов - среща разговор с писателя Георги Господинов, носител на International Booker Prize 2023 – „Жанет 45“

 

12 август / събота/

Сцена на открито

11:00 ч. - Представяне на книгата "Генералът на българите"- биографична книга, посветена на генерал Столетов, автор Николай Тодоров. Ще бъде представената от д-р Атанас Панчев; издателство „Новата цивилизация“

17:00 ч. - „Кралството“ от Стела Йосифова (изд. „Книги за всички“)

18:00 ч. - Елисавета Станчева представя созополския художник Йоргос Гунаропулос и книгата за него „Гунаропулос. Триумф на светлината“ /ИК „Знаци“/

19:00 ч. - Истории с преводачи: Русланка Ляпова – представя най-новия си превод "Спомен за гората" от Дамир Каракаш; изд. ICU Publishing

Зала 2

18:30 ч. – Часът на куклите „Ивето и вълкът“ – Държавен куклен театър Бургас

 

13 август /неделя/

Сцена на открито

11:00 ч. - „Чуваш ли как говорят дърветата“ - Петър Воллебен – подходящо за деца над осемгодишна възраст - откривателско пътуване в гората, издателство „Унискорп“

17:00 ч. - Представяне на книгата „Писателката. 15 дни с Фани Попова - Мутафова“ от Владо Трифонов - издателство „Лемур Букс“ ЕООД

18:00 ч.- Събитие „Света на глухите в книгите“ и представяне на романа "Честно казано" от Сара Нович, Издателство „Лемур Букс“

Зала 4

17:30 ч. - Стихосбирка "Думите" - поетична книга с избрани преводи на френски, италиански, немски, английски и испански език, автор Мариана Праматарова – издателство Новата цивилизация


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати