bМТ- Бургас Медия Тренд

Внимание шофьори! От днес ако те хванат пил или надрусан ти конфискуват колата

  08.08.2023 12:00
Внимание шофьори! От днес ако те хванат пил или надрусан ти конфискуват колата

От днес - 08.08.23г. са в сила нови изменения в Наказателния кодекс. Част от тях предвиждат по-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори. 

Вече при управление на МПС след употреба на наркотични вещества или с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, съдът отнема в полза на държавата лекия автомобил, с който е извършено нарушението. При случаите, когато МПС-то не е собственост на дееца, съдът присъжда равностойността му.

Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

Сред другите проемни са, че който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Също така, който управлява моторно превозно средство и откаже да му бъде извършена проверка по надлежния ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, след като е бил наказван за някое от тези деяния по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца и с глоба от две хиляди лева.
 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати