bМТ- Бургас Медия Тренд

Кметът на Бургас инспектира сторителните дейности в две бургаски училища (СНИМКИ)

  17.08.2023 17:34
Кметът на Бургас инспектира сторителните дейности в две бургаски училища (СНИМКИ)

Усилени строителни дейности вървят в две бургаски училища – ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. В това се увери кметът Димитър Николов, който посети двете учебни заведения и се запозна с напредъка на ремонтите.

Сградата на новия учебен корпус с физкултурeн салон на ОУ „Христо Ботев“ – кв. „Сарафово“ вече е вдигната на груб строеж. Предстоят строителни дейности по завършване на фасадата и вътрешните помещения. Учебният корпус се намира в двора на училището, зад основната сграда и е свързан с топла връзка към нея.

„Новият корпус ще реши окончателно проблема с недостига на места в ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“. Ремонт се извършва и в основната сграда на училището, за да се осигурят класни стаи, които да обезпечат увеличения прием в първи клас в училището“, заяви кметът Димитър Николов.

ОУ „Христо Ботев“ в кв. Сарафово е с дългогодишна история и традиции, осигуряващо обучение за над 250 ученици. Училищната сграда е въведена в експлоатация през далечната 1933 г., поради което настоящото й състояние бе крайно незадоволително.

В момента се ремонтира класна стая на първия етаж и помещения в стария физкултурен салон, които се обособят в нова класна стая. Освен това, се въвеждат мерки за енергийна ефективност в старата сграда на училището, включващи топлинно изолиране на външни стени, покрив и под, подмяна на прозорци и външни врати, изграждане на нова котелна и нова отоплителна инсталация, доставка и монтаж на нови осветителни тела.

Изграждането на новия корпус на училището в „Сарафово“ бе положено през 2022 г. след решение на Общински съвет Бургас за осигуряване на средства чрез банков кредит. След това местният парламент отпусна средства за обезпечаване и обзавеждане на помещения извън училището, което временно да реши проблема с недостига на места. Ползването на тези помещения ще продължи и в началото на учебната 2023/2024 г., тъй като новият корпус, който се изгражда в момента ще бъде завършен в началото на 2024 г.

Кметът провери и ремонтните дейности, които вървят във физкултурния салон на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Те са по проект на Община Бургас към програмата за обновяване или създаване на спортни обекти и съоръжения в училищата на Министерството на образование и науката.

Откакто е изграден през 1972 г. досега салонът не бе ремонтиран основно. Сградата му не бе санирана, а покривът и хидроизолацията бяха силно компрометирани, поради което имаше наличие на течове в салона, затрудняващи провеждането на учебни занятия по физическо възпитание и спорт.

Освен на покрива и фасадата, цялостен ремонт се извършва и на физкултурния салон, съблекалните, санитарните възли и пространството около него. На покрива се полага нова хидроизолация, водосточни тръби и топлоизолация. Подовата настилка в салона се сменя с нова спортна настилка с висок клас на износоустойчивост. Стените също ще бъдат боядисани, а осветителните тела – сменени с нови.

В съблекалните и санитарните помещения ще се подмени ВиК- инсталацията, ще се монтират ново санитарно оборудване и осветителни тела. На пода ще се направи настилка от гранитогрес, а стените ще бъдат шпакловани, боядисани и облицовани с фаянс. Пространството около сградата също ще бъде ремонтирано и благоустроено.

След завършването си обновеният салон ще се използва от 914 ученици на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. Подобряването на състоянието на спортната база на гимназията по туризъм ще създаде условия за пълноценното й използване за физическо възпитание и спорт от учениците.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати