bМТ- Бургас Медия Тренд

Кметът Димитър Николов: Бургас става заложник на забавени и некачествени ВиК ремонти

  23.08.2023 14:03
Кметът Димитър Николов: Бургас става заложник на забавени и некачествени ВиК ремонти

Квартали и ключови улици в община Бургас остават блокирани заради забавени дейности по големия проекта за воден цикъл на града или некачествено възстановени участъци след ВиК ремонти. 

Този въпрос кметът Николов постави днес на среща с новия изпълнителен директор на държавното дружество Цветан Мирчев. Той изрази недоволството на гражданите от темпото, качеството на работа и възстановителните дейности на ВиК в кварталите „Долно Езерово“ и „Лозово“, както и на улиците „Фердинандова“, „Индустриална“, „Мария Луиза“, „Шейново“ „Сливница“ и други ключови места. 

Община Бургас продължава да прави предписания на ВиК дружеството и техните изпълнители за некачествени ремонти и възстановявания и да им изпраща констатациите. 

Забавянето на изпълнението на водния цикъл води до забавяне на така очакваните от гражданите на Бургас ремонти на пътната инфраструктура, а това води и до риска Община Бургас да загуби целеви средства от държавния бюджет, предвидени за ремонт на улици след приключването на ВиК проектите. Според изискването на финансовото министерство тези средства трябва да бъдат изразходвани до края на тази календарна година. 

Кметът на Бургас заяви, че ръководството на ВиК е длъжно да информира гражданите за сроковете, да реагира на сигналите за некачествени ремонти и некачествено възстановяване на настилките. Той настоя пред новия директор да се направят срещи с хората, изразили недоволство от дейностите на дружеството и неговите изпълнители по водния цикъл, за да ги информират за мерките, които ще предприемат, сроковете на работа на фирмите и графика на проектите. 

На срещата Николов постави и въпроси, свързани с липсата на действия на ВиК по отношение на решаване на проблемите на село Димчево, както и голямото забавяне в изграждането на водопровод в отсечката след КАТ.

„Хората с право недоволстват. Крайно време е да приключите със започнатите проекти по водния цикъл, защото не можем да предприемем действия по благоустройство, а това поставя под риск и търпението на гражданите, и средствата, предвидени за това“, повтори Николов. 

Той заяви, че ще продължава да препраща до ВиК всички подписки и жалби на гражданите, с настояване за предприемане на адекватни действия и отговори, които дружеството дължи на хората. 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати