bМТ- Бургас Медия Тренд

Спасяват от разруха още една знакова бургаска сграда

  04.09.2023 15:34
Спасяват от разруха още една знакова бургаска сграда

Във финална фаза е реставрацията на 3-етажната къща на ул. „Граф Игнатиев” №5, която повече от две десетилетия бавно се рушеше и имаше реална опасност да падне напълно.

Сградата някога е била собственост на Триандафил Теодосиу – бургаски индустриалец, който в началото на миналия век е управлявал своя парна фабрика за халва, локуми и бонбони. Тя е обявена за недвижима културна ценност с Държавен вестник, бр.18 от 02.03.1979 г. През 90-те години на първия етаж имаше популярно рок заведение.

По предписание на Община Бургас и след съгласуване на проекта с Министерство на културата и НИНКН, собствениците започнаха да я ремонтират. С обезопасяването и възстановяването на добрия външен вид, централната част на Бургас ще стане още по-представителна, а една историческа сграда е спасена за следващите поколения.

По разпореждане на кмета Димитър Николов миналата година Общината стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в ЦГЧ. Въпреки че са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство, някои от тях са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от Община Бургас направи предписания. Собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти, за което Общината винаги е готова да им окаже съдействие, и стартираха реални ремонтно-възстановителни дейности.

223 са бургаските сгради единични недвижими културни ценности – в центъра и кв. „Възраждане“. Според Закона за културното наследство (ЗКН), собствениците им трябва да поискат становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, ако искат да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специален режим за голяма част от ценните сгради прави процеса по съгласуване дълъг и труден. Затова Община Бургас ще продължи да съдейства на всички собственици по отношение на проектиране и съгласуване на процедурите с НИНКН, за да не се стига да положение, в което сградата продължава да се руши, докато изчезне напълно.

„Благодаря на активните и съвестни собственици на стари сгради в Бургас, които ги реставрират със свои сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата подкрепа, за да се стартира процес за подготовка на документи и впоследствие обновителни дейности. Не е върнат никой с искане за такъв тип съдействие!“, припомни кметът Димитър Николов.

От общо 223 сгради културни ценности в града, вече близо 160 са в прилично техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. По останалите има какво още да бъде направено.

 
 
 
 

Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати