bМТ- Бургас Медия Тренд

2015 деца ползваха услугите по проекта „Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа“

  29.09.2023 10:18
2015 деца ползваха услугите по проекта „Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа“

Общо 2015 деца с увреждания или от уязвими социални групи и техните родители ползваха услугите по проекта „Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа „Надежда“. Това стана ясно на заключителна пресконференция, на която бяха представени дейностите и резултатите по проекта.

Той имаше за цел да предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства с цел подобряване качеството им на живот и улесняване на достъпа до интегрирани здравно-социални услуги в общността.

От стартирането на проекта до края на септември 2023 г. в проекта бяха обхванати общо 2015 деца и членове на техните семейства, които имаха възможност да ползват услуги за ранна интервенция на уврежданията, за психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа.

През това време бе осигурена подкрепа и здравна детска консултация с цел превенция на заболяванията. Екип от специалисти – специални педагози работеше за повишаване на училищната готовност на децата и включването им в образователната система и особено на онези от тях, които се нуждаеха от индивидуална педагогическа подкрепа, а Семеен център осигуряваше дневна и почасова грижа за деца от 0 до 3 г.

Създадената мрежа за интегрирана подкрепа на ранното детско развитие на територията на община Бургас разшири обхвата на съществуващите услуги за деца и семейства на регионално и местно ниво, активизира съществуващите професионални, институционални и общностни ресурси и създаде нови такива.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати