bМТ- Бургас Медия Тренд

Окончателно! Отпада карантината за болни от COVID-19

  10.11.2023 11:33
Окончателно! Отпада карантината за болни от COVID-19

Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на заразени с COVID-19, реши парламентът. Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене в рамките на едно пленарно заседание. 

Промените са внесени от Министерския съвет. В мотивите към тях се посочва, че предвид настоящите епидемиологични характеристики на заболяването, както и наличието на ефективни ваксини в страната, провеждането на надзор на COVID-19 и готовността на медицинския персонал за лечение на заболели, спрямо заболелите и контактните лица не следва да се прилагат допълнително ограничаващи мерки, като задължителна изолация и карантина. Изолацията следва единствено да се прилага в лечебните заведения като част от дейностите по превенция и контрол на възникването на вътреболнични инфекции.

Повече от час и половина продължиха дебатите по законопроекта. В хода на дискусията депутати засегнаха темата колко души са починали от COVID-19 и колко заради този вирус, както и кой носи политическа отговорност за наложените в обществото мерки. Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията. 

Костадин Костадинов коментира, че преди две години, когато „Възраждане“ са влезли в парламента, първият законопроект, който са внесли, е бил за отмяна на ограничителните мерки и премахване на всички видове карантини и ограничения, свързани с COVID-19, и припомни, че тогава са били обвинени в антихуманизъм. Тогава всички бяха „против“, без „Възраждане“, сега всички са „за“, коментира той. Костадинов постави въпроса кой ще понесе отговорността за "огромната психоатака, която се извърши срещу българските граждани". 

Ивайло Митковски от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) припомни колко хора са загинали в България от този вирус. Пандемията не е изчезнала, тя съществува, просто вирусът вече мутира, голяма част от населението го преболедува, голяма част се ваксинира и той вече не е това, което беше, обясни той. На вашата централа трябва да сложите и една паметна плоча на коронавируса, защото той ви вкара в Народното събрание, обърна се Митковски към „Възраждане“. 

Според Манол Пейков от ПП-ДБ Костадин Костадинов отлично знае, че този вирус вече, не е какъвто беше, и "той просто използва лековерността на избирателите за собствени политически цели". "Затова не е изчезнала „Възраждане“. Това предстои да се случи, както и вирусът“, добави Пейков. 

Безспорно има вируси в политическото пространство и тези вируси в момента управляват държавата, отговори му Костадин Костадинов и добави, че тези вируси държавният организъм рано или късно ще ги пребори.  

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира, че ИТН никога не са отричали COVID-19, но са отричали политическия фашизъм, който правителството се опитвало да налага, използвайки страха на хората преди три години. По думите му тогавашният министър-председател Борисов използвал брифингите, свързани с пандемията, за политическа пропаганда. Според Балабанов днешното решение за премахване на карантината е изключително закъсняло. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който тогава беше министър на здравеопазването, не се съгласи с казаното, че Борисов е използвал брифингите. По думите му тази информация е неточна. Той се е появявал на тези брифинги два пъти и то в случаите, когато е трябвало да бъдат взети изключително големи мерки, свързани с компенсирането с няколко милиарда на всички онези хора, които бяха затворени, посочи Костадинов.    

Иван Ченчев от „БСП за България“ коментира, че тогава е била създадена масова психоза, за която има виновни, начело с министър-председателя. Той посочи, че от БСП са били категорично против хората да нямат право на избор. 

Тошко Йорданов (ИТН) постави въпроса при тежкия локдаун колко хора са починали, без да са болни от COVID-19, и посочи, че сред тях е и баба му. Той отбеляза също, че са били изхарчени милиони за „някакви вещества, наречени ваксини“. Той коментира също, че при управлението, в което са участвали и ИТН, от тогавашния министър-председател Кирил Петков „се въведоха зелени сертификати и задължителна ваксинация за служителите на Министерския съвет и уволняваха хора“.  

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС припомни, че никой не е знаел как да лекува този вирус. Това, което беше казано за COVID-19, отново, за съжаление, се използва за политически агитации, коментира той. 

Според проф. Андрей Чорбанов (ИТН) големият въпрос е колко души са починали от COVID-19 и колко заради COVID-19. Никой не е отричал, че има вирус, въпросът е колко адекватни бяха мерките и терапията, посочи той.  

Искрен Митев от ПП-ДБ коментира, че не вижда какъв е смисълът цялата зала да си припомня ужаса, който преживя човечеството с това заболяване. Променяме статута на едно заболяване, което вече няма същата сила, обясни той законовите промени, които се приемат. 

Източник: БТА


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати