bМТ- Бургас Медия Тренд

Внимание! Измамен сайт за вили и хотели събира пари за несъществуващи резервации за Нова година

  13.12.2023 10:04
Внимание! Измамен сайт за вили и хотели събира пари за несъществуващи резервации за Нова година

Изчерпаните свободни места в хотели и къщи за гости за Нова година, породиха интернет измама. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви на различни места за настаняване, за което обаче собствениците не са информирани. А парите, които хората плащат, за да си резервират уж последните свободни места се превеждат по сметка на създателите на сайта. 

Таня Никлева живее в чужбина, но иска да прекара Новогодишните празници у нас. Попада в сайта и намира подходящата вила.

„Пробвахме да видим желаните дати за Нова година, даде ни, че е свободна, даде ни цената да е 550 лв., което в първия момент ни зарадва, после ни шокира, защото много по-зле изглеждащи вили са стрували двойно за Нова година“, разказва Таня.

Започва кореспонденция в чат във въпросния сайт, където й разясняват условията и че трябва да плати с банков превод. Малко преди да го направи се усъмнява заради ниската цена и се обажда на собственика на вилата. Разбира, че е станала жертва на измама и не превежда сумата.

 „В понеделник ми звъннаха да ме питата защо още не съм превела парите. Тогава им казах, че съм разговаряла със собственичката и вилата отдавна е била заета. Те казаха, добре, ще се свържем със собственика да видим какъв е проблемът и пак ще ви се обадим. След малко ми звъннаха и казаха съжаляваме, но в нашата система просто не е било отразено“, допълва жената. 

Кристиян Киров от Бургас разбира, че неговият хотел е рекламиран във въпросния сайт и подава сигнал до полицията. Междувременно прави своя проверка.

„Направих си резервация, направи ми впечатление, че тя веднага беше приета, получих потвърждение. След няколко минути получих обаждане от ало измамниците, които ме притискаха да платя възможно по най-бързия начин. Доста информирани, обясняваха ми какво е менюто в моя хотел. Как можем да си изберем това и онова. Просто хора, изключително нагли, които нямат грам скрупули да оставят хиляди български семейства на Нова година на прага на някакъв хотел“, казва хотелиерът. 

От ГДБОП вече работят по случая.  

 „В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим функционирането на измамния интернет сайт, в който се предлагаха тези къщи за почивка. Успяхме да блокираме банковата сметка, на която се изпращаха сумите за резервации, както и да преустановим функционирането на няколко телефонни номера, които са използваха от престъпниците", заяви пред БНТ ст. комисар Владимир Димитров, директор на Дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП. 

Извършителите все още се издирват, а по неофициални данни стотици хиляди левове са преведени по сметките има. В закона е предвидено затвор за подобни измами. А съветите към потребителите са да залагат на утвърдени сайтове за резервации или направо да се свързват със самите места за настаняване. 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати