bМТ- Бургас Медия Тренд

Напрежение в бургаския кв. Сарафово заради апетитно парче земя: Жилищна сграда, парк или детска градина?

  17.01.2024 10:06
Напрежение в бургаския кв. Сарафово заради апетитно парче земя: Жилищна сграда, парк или детска градина?

Тази сутрин от областна управа - Бургас съобщиха, че жители на бургаския кв. Сарафово подготвят подписка, в която настояват да има детска площадка и парк върху терен, отреден за застрояване. Твърди се, че Община Бургас е отредила параметри за застрояване на въпросния терен, както следва: височина до 10 м. (3 ет.), плътност на застрояване до 30%, кинт до 1.5, озеленяване – минимум 50% и задължително паркиране в границите на УПИ-то. Към този момент теренът пустее и има сигнали за незаконни действия в него, а в съседен държавен имот вече има реализирано незаконно строителство.

Областният управител е разпоредил спешна проверка, която показа, че до момента не е имало искане от страна на Община Бургас теренът да й бъде предоставян за изграждане на парк или детска площадка. С цел предотвратяване на бъдещи незаконни действия в терена е взето решение той да бъде продаден.

„Ако Община Бургас има визия за ползването на парцела в полза на обществото, Областна администрация е готова да съдейства по съответния законов ред“, коментира Пламен Янев.

За да разясни на място ситуацията и да избегне дезинформация по темата, Областна администрация организира среща тази вечер от 18:00 часа в Читалище "Ангел Димитров 1929" в кв. Сарафово. На срещата са поканени жители на квартала, общински съветници и всички заинтересовани лица.

Малко по-късно общински съветници от ГЕРБ съобщиха, че страктивния терен е напът да бъде продаден от държавата, за да се издигне там поредната висока жилищна сграда. За това сигнализирали жители на квартала, които са категорично против новия строеж.

Хората били притеснени, че областният управител на Бургас Пламен Янев е обявил на търг имот, намиращ се на ул. „Буревестник“, който е с площ 5599 кв./м. Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв., а наддаването е обявено за 8 март 2024 г.

Квартал „Сарафово“ е един от най-бързоразрастващите се на територията на община Бургас и е сред най-предпочитаните от младите семейства през последните години.

Жителите недоумяват как с лека ръка се разпродават държавни терени, след като в квартала има сериозен недостиг на места в детската градина и в училището, както и нужда от зелени пространства за отдих, спорт и игра.

„Въпросният терен е много подходящ за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Има необходимост и от разширяване на материалната база на ОУ „Хр. Ботев“. Община Бургас започна да изгражда нов сграда, но тя няма да успее да побере нарастващия брой ученици.“, коментира общинският съветник в ОбС – Бургас Ева Михалева, която живее в кв. „Сарафово“ и познава добре проблемите там.

Именно към нея са се обърнали за съдействие местните жители.

Според Михалева, когато се тръгва към подобни решения, би било добре да се вземе под внимание и мнението на хората, които живеят в квартала.

А жителите на „Сарафово“ посочват, че към момента върху въпросния имот на ул. „Буревестник“ има дървета и храсти, което го прави идеален и за градски парк – с обособени зони за спорт и почивка, както и с кътове за игра на деца на различна възраст.

Притеснените граждани са инициирали петиция, с надеждата че апетитното парче земя ще бъде запазено. Изпратено е и писмо до всички бургаски депутати в 49-ото НС с искане въпросът да се отнесе до ресорните министерства и търгът да бъде отменен.     

„Нека да запазим малкото останали зелени площи в кв. Сарафово!“, апелират жителите на квартала.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати