bМТ- Бургас Медия Тренд

Усложнена пътна обстановка в страната

  20.01.2024 13:52
Усложнена пътна обстановка в страната

Снежна покривка натрупа тази сутрин на ключови места в страната. Най-тежка е ситуацията на север от Стара планина, но валежите ще се придвижат и на юг. Вече има и ограничения по някои пътища в страната.

На прохода „Петрохан" „вали от 03:00 часа през нощта. Има и силен вятър. Пътят е заснежен, особено откъм монтанската част. Четири машини почистват и опесачават прохода. Съветват се всички, които пътуват оттам да тръгват с пълни резервоари и заредени телефони, както и да карат внимателно. Проходът остава затворен за тежкотоварни автомобили над 12 т. 

Общо десет машини почистват областта. 

Сутринта заради обилните снеговалежи беше  ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път I-2 Русе – Разград – Шумен, път I-5 Русе – Велико Търново и на проход „Предел“. По обед бяха пуснати отново. 

Освен това при катастрофа леко пострада една жена.

Пътищата в областта са почистени. 

Силен сняг заваля сутринта и в Казанлък и на прохода „Шипка". Силен сняг заваля сутринта и в Казанлък и на прохода Шипка. Четири машини постоянно чистят прохода. Призовават се шофьорите да бъдат внимателни.

В столицата, където също вали сняг още от нощта, се наложи да спират колите без вериги, които искат да се качат на Витоша.

„На територията на София в момента в активен режим работят 147 снегорина. Снеговалежът в София започна в 05:00 часа сутринта - първите райони, в които бяха извършени обработки са тези с планински участъци като „Панчарево”, „Овча Купел”, „Витоша” и „Банкя”. След това в 07:00 часа започнаха обработки в цялата столица. Обработени са улиците с масов градски транспорт. Ако има установени непочистени спирки, както знаете санкцията за всяка спирка е 2000 лева. На „Витоша”, както всеки уикенд, планината се затваря между 11:00 и 14:00 часа. В момента пътят е проходим, но само за автомобили, снабдени с вериги”, заяви инж. Николай Неделков, директор на Столичния инспекторат.

Общо 337 снегопочистващи машини  обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщават от АПИ. В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в района на проходите „Предел“, „Шипка“ и „Републиката“.  Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да  предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 5 ч. днес - 20 януари до 17 ч. на 21 януари /неделя/.

Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и  проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, съобщават още от АПИ. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали, уточняват още от Пътната агенция. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Източник: NOVA


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати