bМТ- Бургас Медия Тренд

Сигнали за неприятни миризми от езерото Вая край Бургас, вижте какво се оказа!

  20.01.2024 15:39
Сигнали за неприятни миризми от езерото Вая край Бургас, вижте какво се оказа!

Множество сигнали за неприятни миризми, идващи от езерото Вая край Бургас са подадени до институциите през последната седмица. Това провокира проверка от екоинспектори на Община Бургас.

По време на инспекциите не са установени локални източници на замърсяване. Констатирано е обаче наличието на значителни количества мъртви водорасли в различна фаза на гниене.

Причината за голямото количество мъртви водорасли е сухият и горещ летен сезон с трайно задържане на високи температури, в много случаи над средните норми, казват експертите.

Това от своя страна е довело до спад в нивото на езерото, промяна в хидрологичния му режим и бурно развитие на водорасловата растителност. При настъпването на зимния сезон растителността започва да гние, което от своя страна води от отделянето на неприятни миризми.

Най-отчетливо миризма от гнилостни процеси се констатира в района на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Захари Стоянов“ – от пресечката с ул. „Спортна“ до разклона за кв. „Горно Езерово“.

Предвид направените констатации, с оглед получаване на цялостна информация за потенциалното въздействие върху водната екосистема, са сезирани компетентните органи – РИОСВ – Бургас и Басейнова дирекция „Черноморски басейн“ – Варна.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати