bМТ- Бургас Медия Тренд

На Бабинден: Вижте как в Несебър пресъздадоха ритуала „Бабуване“ (ВИДЕО)

  21.01.2024 20:16
На Бабинден: Вижте как в Несебър пресъздадоха ритуала „Бабуване“ (ВИДЕО)

И тази година в Несебър бе отбелязан Бабинден. За да покажат какви са старите български традиции, на площад „Жулиета Шишманова” от Народно читалище "Яна Лъскова 1905“ пресъздадоха ритуала „Бабуване“.

Със специални декори и автентични съдове, площадът в Несебър се превърна в своеобразен дом, в който бабата посрещна жените, на които е помогнала да изродят своите деца.

Бабата изми децата, които е изродила. А след това в знак на благодарност, тя беше закаран с каручка на мегдана, където то кладенеца жените измиха ръцете й.

Празникът беше допълнен от много фолклорни състави, които поздравиха всички жители и гости на Несебър, събрали се на площада, за да наблюдават ритуала.

„Благодаря на всички за това, че ни подкрепят и винаги сме бил изедно, когато организираме големите празници и съхраняваме истинските български традиции. Нека са ни честити акушер-гинеколозите, да са ни честити акушерките и всички баби, които са „бабували“ във времето, нека са ни честити и всички майки, които отглеждат и се грижат за своите дечица“, каза Миглена Щерионова, председател на Народно читалище "Яна Лъскова 1905“ – Несебър.

А накрая за всички на площада беше приготвена специална почерпка, а бабата напръска всеки с Йорданова вода за здраве.

Повече вижте във видеото! 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати