bМТ- Бургас Медия Тренд

Такситата в Бургас поскъпват, стават ли най-скъпите в страната?

  30.01.2024 13:34
Такситата в Бургас поскъпват, стават ли най-скъпите в страната?

Общинският съвет в Бургас прие да вдигне минималната дневна и нощна тарифа за таксиметрови услуги в морския град. Това се случва след постъпило искане от браншовата организация към Комисията по транспорт.

Ето и промените:

- минимална  дневна тарифа – от 1,09 лв./км на да стане 1,30 лв./км;

- минимална нощна тарифа – от 1,19 лв./км да стане 1,50 лв./км

„Независимо, че цената на горивата в момента е стабилна, исканото завишение се дължи и на над 35%-то  завишение на цените на колите, ремонтът на автомобили също е поскъпнал с до 60%, осигуровките също. На този фон цената трябва и да е 2,44 лв. Но все пак се съобразяваме и с възможностите на нашите клиенти. Също така таксиметровите компании, които притежават единствено кол център, но не и автомобили, определят цената. Колите са на самите шофьори и именно на тях трябва да се осигури по-добър професионален живот. Статистиката сочи, че таксиметровият автопарк е намалял с 50% през последните години“, каза Георги Донев, секретар на „Браншовата организация на таксиметровите шофьори и превозвачи в Бургас.

Темата предизвика дълги дебати сред общинските съветници.   

„Над 80 човека са се подписали в подкрепа на тази докладна. Всеки един от тези хора изкарва хляба си с това нещо – издържа семейство. Цените не са променяни от две години, има инфлация в държавата, цените на горивата са се променили няколко пъти през тези две години. Таксиметровата услуга е лукс, нормално е тя да получава една по-висока цена. Това не е обществен транспорт. А и таксиметровите шофьори твърдят, че има отлив на тяхната услуга“, каза арх. Делян Георгиев, от ПП-ДБ.

Той обаче беше контриран от колегата му Иван Иванов от СЕК.

„Ако ние гласуваме тези тарифи ще станем града с най-скъпия таксиметров превоз.  За сравнение в София минималната тарифа е 1,22 лв., в Пловдив има компании, които возят на 0,99 лв., а във Варна цената е 1,10 лв. Във всички градове, които споменах, средната работна заплата е по-висока, отколкото в Бургас. А с какво подобряваме услугата в Бургас? За това моето мнение, че трябва пазарния принцип да регулира таксиметровите тарифи в Бургас“, разясни Иванов.

„На срещите с таксиметровия бранш беше поставен акцент, че в наредбата за таксиметров превоз е наложена допълнителна цена за извънградски превоз, но апаратите не отговарят на това изискване и не може да се калкулира. Няма и допълнително начисляване за работа в почивни и празнични дни, което допълнително ощетява таксиметровите шофьори“, смята от своя страна Мариела Кирова от ‚Български възход.

В крайна сметка покачването на цените беше прието с 25 гласа „за“, 4 „против“ и 11 „въздържали се“.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати