bМТ- Бургас Медия Тренд

Първата въздушна линейка пристига у нас

  31.01.2024 11:21
Първата въздушна линейка пристига у нас

Първата българска въздушна линейка излита към страната ни тази сутрин от производителя в Италия. Това обяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание.

Хеликоптерът ще пристигне у нас утре, 1 февруари, а официалното му представяне бъде в петък, 2 февруари, на авиобаза "Враждебна", уточниха по-късно от пресслужбата на кабинета.

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяко кътче на страната да бъде покрито от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят.

"Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Хеликоптерът ще помага при инциденти, ще транспортира пациенти, ще съдейства при донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване като кръв, лекарства и апаратура", поясни Денков. 

За евроскептиците да напомня, че те са закупени с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Въздушните линейки са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ във всяко кътче. Базите им са определени така, че всяка част на България да е покрита от поне два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. "златен час", посочи министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от държавата. Премиерът поздрави летците, които ще управляват хеликоптерите и лекарите, които ще спасяват пациентите.

Изтъкна, че за да бъдат осигурени медицинските хеликоптери у нас първо се е наложило да се спасява въздушното спасяване.

"Първо се наложи да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше основано при кабинета Петков в затворено от служебното правителство", коментира още той.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати