bМТ- Бургас Медия Тренд

Бургас се преклони пред делото на Васил Левски

  19.02.2024 12:35
Бургас се преклони пред делото на Васил Левски

Със заупокойна молитва, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя Бургас отдаде почит към делото на Васил Левски. Организираната от Община Бургас церемония се проведе пред паметника на Апостола в Морската градина.

Десетки родолюбиви граждани, сред които много деца от бургаски детски градини и училища, официални лица, представители на държавната и местната власт се включиха в поклонението, посветено на 151-годишнината от гибелта на Апостола.

По повод годишнината, кметът Димитър Николов заяви, че делото на Васил Левски е непреходно, а идеалите му са пътят, който трябва да следваме като общество.

„Днес се прекланяме пред паметта и почитаме делото на един от най-великите българи в нашата история. Васил Левски е от онези личности, които не се побират в стереотипите както на своята епоха, така и на нашето съвремие. От мразовития февруари на 1873 година ни делят много години, но превратностите на времето още по-ярко откроиха силата на духа му и мъдростта на неговите завети. Апостола се обрече на отечеството си и се зае да работи по народната воля, вярвайки, че свободата е най-сладка, когато е постигната със собствени усилия. Вътрешната революционна организация, която Левски създава по време на своите обиколки, е уникална. Тя не рухва след като той увисва на бесилката, а играе важна роля в борбите за освобождение и национално обединение", каза Димитър Николов. 


Той допълни, че Апостолът винаги ще остане пример за това какви идеали трябва да следваме, как да обичаме родината си и да отстояваме националното си достойнство. И призова винаги да помним каква бе неговата мечта – „чиста и свята република“, и да се стремим да бъдем достойни хора и българи.“


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати