bМТ- Бургас Медия Тренд

3-ти март в Бургас: Българовското шествие отново събра стотици под родните трибагреници (ВИДЕО)

  03.03.2024 12:39
3-ти март в Бургас: Българовското шествие отново събра стотици под родните трибагреници (ВИДЕО)

В Бургас традиционното „Българовско шествие“ отново събра стотици под родните трибагреници за 3-ти март. Проявата се организира за 7-ма година.  

Стартът бе даден от Морската гара с атрактивни изпълнения, след което автомобили и мотори от цялата страна преминаха по централните улици на Бургас.

Шествието е в името на вечните герои, загинали за освобождението на България и за това техните портрети предвождаха колоната.

Крайната точка е църквата в Българово, където по време на Освобождението са избити 400 християни.

„Тук няма човек, който да не носи България в сърцето си. За това казва, че Българовско шествие е една изключителна общност, в която ние изцяло изповядваме в семействата си любов към българското и родното. Това е начин на възпитание, начин на мислене, начин на живот. В програмата вече участват цели семейства от децата до техните родители“, сподели Пламен Карашев, организатор на шествието.

„Забравяме да бъдем силни, забравяме, че трябва да се уповаваме най-вече в Бог и в собствените си сили, а не да разчитаме на един или друг освободител в кавички да ни отърве от положението, което много хора считат, че не е завидно“, каза пък Иван Вълков. 

Община Бургас раздаде 3000 български флагчета по главната улица. Доброволно й помогнаха момичета в народни носии от фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ към Младежкия културен център. 

„На тази историческа дата, когато отбелязваме националния ни празник – Ден на Освобождението на България от османско иго, искам да поздравя сърдечно всички бургазлии и всички наши сънародници! 3 март е символ. Нека го почетем, събирайки се заедно и отдавайки почит на личностите и държавите, допринесли за възвръщане на свободата и независимостта на нашата родина. Още един повод за национална гордост е днешният празник, когато викаме от миналото паметта за героични дела и духа на велики хора. Нека техният пример ни дава сила да преборим всяка трудност в наши дни", каза кметът на Бургас Димитър Николов. 

Програмата за 3-ти март, подготвена от Община Бургас и партньори, съдържаше официални ритуали, авто-мото поход, арт базар, два концерта и кинопрожекции. Вижте снимки в нашата галерия: 

 

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати