bМТ- Бургас Медия Тренд

Военноморските сили унищожиха мина в морето, блзио до плажа

  12.03.2024 13:23
Военноморските сили унищожиха мина в морето, блзио до плажа

Плаваща мина е засечена в морето срещу плаж "Кабакум" във Варна тази сутрин.

Сигнал за мината е подаден от гражданин в Морския спасителен координационен център. Районът е бил отцепен, а хората от близкото рибарско селище са били евакуирани.

В тази връзка екипаж на минен ловец "Струма" от състава на Военноморските сили е задействан със задача да разузнае миноподобния обект, забелязан във водите на Черно море, на 250 метра от брега. На място военните моряци класифицират мината като котвена, тип "Ям".

Предвид малкото разстояние от брега, мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип. При унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност, уверяват от ВМС.

Екипажът на минен ловец "Струма" е действал по указания на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

По-късно от Министерството на туризма съобщиха, че екип на Дирекция "Контролна и инспекционна дейност" е извършил обследване на района след обезвреждането на мината. Заключението на Дирекцията е, че щети на плажната ивица не са нанесени.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати