bМТ- Бургас Медия Тренд

България скърби за патриарх Неофит

  14.03.2024 13:58
България скърби за патриарх Неофит

Точно в полунощ Св. Синод на Българската православна църква обяви кончината на Негово светейшество.

"След продължително боледуване във ВМА-София в 22 часа и 22 минути в следствие на многоорганна недостатъчност се представи в Господа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит", каза Мелнишкият епископ Герасим.

От края на ноември Патриарх Неофит беше на лечение във ВМА заради тежко белодробно заболяване. Във вчерашния ден състоянието на Негово светейшество рязко се влошило. Въпреки усилията на лекарите, във вечерните часове, патриархът е развил дихателна, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

"Изразяваме благодарност към ръководството на ВМА-София в лицето на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. д-р Николай Петров, началник на катедра "Анестезиология и интезивно лечение", на лекарите, медицинския персонал в Интензивното отделение за старанието и грижите, които положиха за Светейшия Български патриарх", обясни Мелнишкият епископ Герасим.

Кончината на Патриарх Неофит дойде само ден, след като Светия Синод проведе свое заседание във връзка с избора на Сливенски митрополит и завари част от най-висшия клир в столицата.

"Беше човек на смирението, на скромността на търпението, такъв - какъвто трябва да бъде един истински архипостир. Голяма е загубата за Българската Православна църква. Това е третият по ред български патриарх от възстановяването на Българската патриаршия", уточни митрополит Антоний, Западно и Средноевропейски митрополит.

"Беше наш учител и лично мой учител не само по книга, но и учител във вярата, учител в добродетелите, пример за всички човеци", коментира Доростолският митрополит Яков.

"Мъката в сърцата ни е голяма. Загубата за Светата ни църква и българския народ е огромна. Но остава надеждата, че пътят на своя земен живот, достойно извървя. Вярата на нашия народ опази. И сега го очаква Венеца на вечния живот", сподели Пловдивският митрополит Николай.

Траурни камбани посрещнаха тленните останки на Негово Светейшество в църквата "Света Марина" в двора на Софийската митрополия, където духовниците от Светия синод се поклониха пред Патриарха и отслужиха Заупокойна молитва.На извънредно заседание Светият Синод реши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан до следващата седмица да бъде Наместник-председател на Синода.

"На 15 март, тази година, в 9 часа, тленните останки на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На 16 март, тази година, в 9:30 часа да бъде отслужена Заупокойна Света литургия, а Опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след края на Светата Зоупокойна литургия", каза Старозагорският митрополит Киприан.

След опелото с литийно шествие тленните останки на Негово Светейшество ще бъда отнесени в Митрополитската катедрала "Св. Неделя". Там Патриарх Неофит ще бъде погребан - такова е било неговото желание.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати