bМТ- Бургас Медия Тренд

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

  19.03.2024 12:04
ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Комисията по петиции в ЕП прие днес единодушно предложение за резолюция, в което се казва, че предоставянето на пълноправно членство на България и Румъния в Шенген е решението за справянето с дългите опашки от тежкотоварни превозни средства по вътрешните граници на ЕС.

Струпването на тирове по границите може да има пагубно въздействие върху здравето и условията на труд на водачите, пътната безопасност и функционирането на единния пазар на ЕС, твърдят евродепутатите. Те също така отбелязват въздействието върху здравето на европейските граждани чрез замърсяването на въздуха, водата и шума.

В предложение за резолюция членовете на комисията по петиции призовават за действия на ЕС за справяне с дългото време за чакане на тежкотоварни превозни средства на границите на ЕС и призовават Съвета бързо да вземе решение за пълноправното членство в Шенген на Румъния и България.

Депутатите посочват, че заради различни фактори като недостатъчен технически капацитет, недостиг на персонал и отнемащи време проверки на товарите, стотици товарни превозни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, включително по границите между шенгенските и нешенгенските държави-членки на ЕС.

Румъния и България трябва да станат пълноправни членове на Шенген през 2024 г., твърдят евродепутатите. Те отбелязват, че на 30 декември 2023 г. Съветът реши да премахне въздушния и морския граничен контрол между Шенгенското пространство и Румъния и България. Решението обаче не отговаря на най-големия и неотложен проблем, а именно сухопътните гранични пунктове, където остават проверките на шенгенската сухопътна граница. Затова евродепутатите отново заявяват подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. По-конкретно, Съветът трябва да приеме възможно най-бързо и не по-късно от средата на 2024 г. решение за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, твърдят евродепутатите.

За да се справят с проблемите по границите, евродепутатите биха искали да видят обвързващи законодателни мерки на ЕС за стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на гранично-пропускателните пунктове в рамките на ЕС. Те настояват за законодателство, позволяващо на шофьорите на камиони да използват по-малки гранични пунктове, когато главните артерии са затворени за поддръжка на пътищата, за да се избегне шофьорите да зависят от произволни действия на отделни държави и по-нататъшни усилия от страна на държавите от ЕС за укрепване на трансграничното сътрудничество за борба с кражбите от товарни автомобили.

Предложението за резолюция ще бъде внесено на следващо пленарно заседание на Европейския парламент.

Източник: БНТ


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати