bМТ- Бургас Медия Тренд

Президентът освободи главния секретар на МВР

  10.04.2024 12:40
Президентът освободи главния секретар на МВР

Президентът подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщават от пресцентъра на държавния глава. 

Функциите на главен секретар на МВР до назначаването на нов ще изпълнява настоящият зам.-главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

Във вторник Министерският съвет прие решение, с което поиска от президента да освободи Живко Коцев.

Припомняме, че на 4 април Коцев обяви, че напуска поста по собствено желание. Тогава той мотивира решението си с това, че е решил да продължи реализацията си извън редиците на МВР. Ден по-късно главният секретар обяви, че оттегля подадената си оставка, която била провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. А Николай Денков обяви, че този натиск е упражняван от страна на и.ф. Борислав Сарафов. 

В същото време стана ясно, че Живко Коцев е свидетел по делото за контрабандните канали в „Митниците”. Появи се информация, че освен като явен свидетел, Коцев е дал информация и като таен. Междувременно изтекоха и снимки на Живко Коцев с двама от обвинените за контрабанда – баща и син Димитрови. Всичко това досега Коцев не го е коментирал.

Главен комисар Димитър Кангалджиев е роден на 15 март 1982 г. Той има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска - по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР. Владее английски и руски език, показва информация в сайта на МВР.

Кой е Димитър Кангалджиев?

През 2005 г. Кангалджиев започва работа в системата на МВР, като заема длъжността "разузнавач" първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно - в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 - 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП. От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е заместник-директор на главната дирекция. Преминал е допълнителни курсове и специализирани обучения. Награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната дейност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи, от 28 септември 2023 г. временно е преназначен на длъжност заместник главен секретар на МВР, а със заповед от 30 ноември същата година е титуляр на позицията.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати