bМТ- Бургас Медия Тренд

Девет институции в Бургаско срещу незаконните къмпинги, проверките започват днес (СНИМКИ)

  12.04.2024 10:23
Девет институции в Бургаско срещу незаконните къмпинги, проверките започват днес (СНИМКИ)

Изтича гратисният период, в който собствениците на незаконно поставени каравани по Южното Черноморие могат доброволно да ги премахнат. От днес девет институции в Бургаско започват масови проверки по всички нерегламентирани къмпинги в района преди началото на лятото. Проверките са с обявен предварителен ден и час, като целта е доброволно премахване.

Проверките започват от залива „Вромос“ край Черноморец, където множество кемпери и каравани, без регистрационни табели, са оставени през целия зимен период, за да пазят място за лятото.

 

„В момента на залива „Вромос“ са над 100. Натъкнахме се на място, което беше обособено като бар и най-вероятно там се извършва и търговска дейност с шкаф, мивка от стара кухня, тоалетни, един вид като полева кухня направено. Със соларни панели ток са си пуснали хората на територията на плажа, което е напълно незаконно“, каза зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов. 

Нерегламентираните каравани попадат в изключително държавна собственост, каквато е плажът, кемпери има дори и на общински път. Най-много са тези, които попадат в горския фонд.

„Натискът върху държавните горски територии е осезаемо голям заради естествената сянка, които дърветата създават. Отпадъци и строителни материали – тук срещаме особени трудности, тъй като присъствието на доста хора генерира и такъв вид проблем“, обясни инж. Кирил Петков, директор на Държавно горско стопанство – Бургас. 

Нерегламентираните къмпинги могат да бъдат и много опасни, казват проверяващите.

"Няма организация за начина на спиране. Няма отстояние една от друга между караваните. Това е предпоставка за много бързо разпространение на пожар върху няколко каравани. За съжаление пожари възникват, всяка година имаме такива инциденти", съобщи ст. комисар Николай Николаев, директор на РД ПБЗН-Бургас. 

Вече има установени нарушители, които не са преместили доброволно караваните си. Те ще получат последно предупреждение, след което ще бъдат принудително отстранени и глобени между 500 и 10 хил. лева.

 


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати