bМТ- Бургас Медия Тренд

Великденските празници на остров Света Анастасия започват с изложба

  22.04.2024 10:06
Великденските празници на остров Света Анастасия започват с изложба

Празничните почивни дни в Бургас крият много изненади и забавления. На 1 май (сряда), Велика сряда, остров Света Анастасия очаква всички гости на откриване на изложба на икони. Тя ще се осъществи броени дни преди най-големия християнски празник – Великден.

Побързайте да направите своята резервация за пътуване на телефон 0882 004 124. Първият курс за деня ще бъде на 1 май, в 10.00 ч., от Магазия 1.

Изложбата е с автори бургазлиите Тошко Вачев и Джанета Русева. Ще е подредена в преддверието на островната църква. Събитието е и по случай десетгодишния юбилей на благоустроения остров Света Анастасия и ще може да бъде разгледана до края на летния сезон.

Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – „Кулата на фаропазача“. Тя е била централен вход на пристанище Бургас, построена през далечната 1903 г. Творческият път на иконописецът започна точно преди 28 години. Тошко Вачев твори непрекъснато и до момента е изписал над 1000 икони, част от тях дарени за различни каузи. Негови произведения се намират и извън граница – в Испания, Португалия, Америка и др.

Джанета Русева завършва Школа по батик, а от 2012 – 2015 година изучава специалност „Иконопис и стенопис” в Школа за Византийска иконопис и стенопис, Атина, Гърция. Член е на Юнеско – Атина за изкуство и култура, член на Българско иконографско сдружение, член на Дружество на бургаските художници.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати