bМТ- Бургас Медия Тренд

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка

  11.06.2024 14:08
Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка, съобщи тя на брифинг след излизането на окончателните резултати от изборите 2 в 1, съобщава БНТ. 

Причината - представянето на партията на последните избори - БСП получи 7 на сто от вота на избирателите. Националният съвет на партията трябва да реши дали ще я приеме, а Конгресът на БСП е органът, който избира нов председател.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам.-председателите трябва да довърши мандата", каза Нинова.

Преди това лидерът на БСП благодари на гласувалите за партията в неделя.

"Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност. Вече няма голяма партия. Има много и малки партии. Видяхме пълен провал на социологията. Нито едно прогнозиране не се сбъдна. В ляво няма нищо сериозно освен БСП", каза Нинова.

"Само ние не влязохме в сглобки и договорки", категорична беше тя.

"Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националния съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим", заяви още Нинова.

На въпрос ще влезем ли в спирала от нови и нови избори, Корнелия Нинова отговори:

"Има такава опасност и призоваваме да не се допуска. Нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Това е опасно за демократичния процес в България."

На въпрос дали трябва да се зарови томахавката и лявото да се обедини, тя отговори:

"Ние война не водим. Отправихме покана към всички да идват. Никого не сме призовавали да си пие хапчетата, никого не сме наричали "стари бастуни". Питайте тези, които говорят така."


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати