bМТ- Бургас Медия Тренд

Над 80 аптеки в Бургаско затвориха за два часа в знак на протест

  03.07.2024 11:20
Над 80 аптеки в Бургаско затвориха за два часа в знак на протест

Фармацевтите протестират в цялата страна. Причината е готвените промени в наредбата за лекарствата, които се заплащат от здравната каса и обработката на безплатните рецепти. 

Над 80 аптеки в Бургаско, които имат договори със здравната каса, затвориха за час – от 09:00 до 10:00 ч. в знак на протест. Недоволстват срещу новата наредба, която предвижда всички лекарства на един пациент да бъдат прехвърлени върху една рецепта.

Досега лекарите можеха са да изписват до три лекарства на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка. Новата наредба ще повлияе на финансирането на аптеките, а от друга страна, според фармацевти, технологичният процес за нововъведението не е изчистен и ще доведе до хаос, както при въвеждането на електронните рецепти.

„Налага се да затворим аптеката, защото промените, които МЗ предлага имат потенциала да хвърлят обслужването на пациентите ни в хаос, както и да поставят под риск финансирането на цялата дейност на аптеката. Тези промени не са съгласувани с фармацевтичния съюз, което е много важно, за да се случи това гладко", каза Васил Ходжев от Български фармацевтичен съюз. 

А пред някои аптеки служителите бяха приготвили символична почерпка като компенсация за неудобството. 

„За мен като пациент е важно да има лекарствата, които са тук, често пазарувам от тук и ако спре да работи със здравната каса и другата спре да работи със здравната каса, какво ще правим“, каза Константин Василев.

От Здравната каса изпратиха становище, в което казват, че промените ще засилят финансовата дисциплина при усвояване на публична ресурс и ще дадат по-широки възможности за здравно-осигурените пациенти за спазване на определяне терапия без забавяне.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати