bМТ- Бургас Медия Тренд

С перо и лист хартия край казана за ракия в Бургас

  07.11.2023 12:39
С перо и лист хартия край казана за ракия в Бургас

Регионален исторически музей – Бургас продължава представянето на българското нематериално културно наследство и този петък ще представи известни и не толкова известни факти за ракията. След успешната програма на музея, свързана с етнокухнята и приготвяне на автентични традиционни ястия, сега има намерение да направи демонстрация и лекция за един от най-традиционните продукти за българина.

Тази напитка е легендарно произведение на българското семейство. Буди любопитство фактът, че тя е използвана основно за лечение и разтоварване на организма основно след тежък физически труд. Консумацията на ракия сред българите е факт, документиран още от края на 14 в. в известие от турския пълководец Лала Шахин. Днес някои учени смятат, че това сведение е късен фалшификат, но други не приемат това твърдение. Преди няколко години прочутият български археолог проф. Константин Тотев откри в царската цитадела Трапезица фрагмент от керамичен съд с надпис, според който собственикът е пил „ракиня“. В Западна Европа по това време дестилираният алкохол се е продавал основно в аптеките като лекарство. В някои от немските градове обаче бил забранен, понеже мъжете много обичали да се лекуват прекомерно с него.

Затова РИМ – Бургас ви кани в петък, 10 ноември, от 11.00 часа ще бъдат представени известни и не толкова известни факти за ракията.

Освен това, на събитието са поканени и представители на бургаските поети. Произведенията им ще бъдат отпечатани от РИМ – Бургас в книжка. Идеята е събитието да стане ежегодно и да се провежда всяка есен в двора на музея.


Свързани новини
Последни новини
Анкета
Чиста ли е водата по българското Черноморие?

Резултати